"ZENESZERET"

A X. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Verseny

 Beszámoló 2017/2018. Képek, versenytörténet összefoglaló VIII. Országos Komplex Ének-zenei Verseny

emet.jpgtehetsegprogram_logo1.jpg

2017. október 1-2018 április 26-ig között megszerveztük, lebonyolítottuk a VIII. Országos Komplex Ének-zenei Műveltségi Versenyt. Házi, levelező, régiós fordulókat követően 2018. április 13-án Iszkaszentgyörgyön a hagyományokhoz hűen került sor az országos döntő megtartására. A verseny feladatai több műveltségi terület tananyagából került összeállításra. Ének-zene, vizuális és médiakultúra, jeles napok, néphagyományok, tánc és dráma mind szerepet kapott benne.

Versenyünk 8 év országos döntős tapasztalata alapján már a meghirdetéskor kérjük, hogy a levelező forduló feldatait, házi verseny formájában szervezzék meg a kollégák. A visszajelzések alapján 230-an vettek részt. A helyi válogató fordulók eredményeként az idei évben 126 tanuló vett részt az első fordulóba.  A levelező fordulóra az iskolák 5-8. osztályos legjobban teljesítő tanulókból válogatott 3 fős csapatok küldhették be a feladatlapokat. Ennek következtében a régiós fordulóra 81 tanuló, 27 csapat jutott tovább. Onnan az országos döntőbe 17 csapat került. Jellemzően az Észak-magyarországi, Közép-magyarországi és Közép-dunántúli iskolák vesznek részt több csapattal. De rendszeresen versenybe szállnak a szentesi, látrányi, egyes baranyai iskolák  diákjai is. Jellemző, hogy a népdaléneklés, elemzés, a jeles napok népszokások rajzos és mesejelenet összeállítás jobban és eredményesebben sikerül a versenyzőknek, míg a ritmus-szerkesztéses, hangnemváltásos, kottázásos feladatok nehezebben mennek.

 

A többfordulós verseny legeredményesebb és élvezetesebb fordulója a döntő. A csapatoknak tesztfeladatokat, kifejtendő kérdésekre adott válaszokat, rejtvénybe ágyazott ismereteket kellett meghatározott időn belül megoldani. Hangszerismeret, zenehallgatás is minden évben szerepel. Bemutathatták énekes tudásukat, előadókészségüket megcsillogtatva. Lehetőséget kaphattak a tehetséges énekesek arra, hogy akár egyénileg adják elő a véletlenszerűen kihúzott és a hozott dalokat.
Kiemelkedő jelentőségű volt az a feladat, amellyel a régiós döntőre készültek, bemutatva egy településükhöz közel lévő országos és helyi szinten fontos kulturális szerepet betöltő jellegzetes épületet, annak működését. Erről filmet kellett készíteni, a döntőn pedig röviden összefoglalni , miért ajánlanák ezt másoknak is.
Kreatív ötletek, leleményes megjelenítés, dramatikus játék keretében megnézhették egymás alkotását a Kodály Zoltán : A Vidróczki ballada feldolgozást. Ez tudásmegosztás, jó motiváló gyakorlatként emeltük be a döntőbe .Igaz itt ezt a feladatot nem pontozta a zsűri, de talán a legtöbbet ebből lehetett tanulni.
A versenyre érkező csapatok közül évek óta mindig akadnak olyanok, akik iskolájuk egyenruhájában, vagy népviseletben versenyeznek.
Fontos eredmény az is, hogy a már régebb óta résztvevők új barátokat, kapcsolatokat építenek ki egymás között.
Tapasztalatuk, hogy a verseny győztesei presztizs kérdést csinálnak abból, hogy visszatérjenek, megvédjék a megszerzett eredményeiket.
A versenyszervezők számára a legértékesebb eredmény az, hogy a kollégák minden alakalommal elmondják, hogy nagyon örülnek a verseny megszervezésének, mert nincs ehhez hasonló zenei- művészeti műveltségi verseny, és úgy érzik ez szakmai megbecsülést is jelent számukra.

 


  Pillanatképek a régiós verseny fledatokból:

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 49
Tegnapi: 74
Heti: 193
Havi: 144
Össz.: 332 384

Látogatottság növelés
Oldal: Képes beszámoló 2017.18
"ZENESZERET" - © 2008 - 2024 - zeneszeret.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen honlap készítő az Ön számára is használható! A saját honlapok itt: Ingyen honlap!

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »